„Magia Rękodzieła”

W ramach projektu „Magia rękodzieła” zaplanowano stworzenie dzieciom i młodzieży zamieszkującej powiat grajewski: gminę Grajewo i Radziłów możliwości bezpośredniej obserwacji powstawania prac rękodzielnictwa ludowego, kształtowanie tożsamości kulturowej poprzez stwarzanie warunków do poznawania tradycji i sztuki ludowej własnego regionu oraz integracja międzypokoleniowa społeczności poprzez organizację warsztatów rękodzieła ludowego. Zajęcia warsztatowe zaplanowano ogólnodostępne w każdym module w 3 grupach ( miejscowość: Klimaszewnica, Białaszewo, Radziłów), max. liczba 20 osób w grupie, w miłej i twórczej atmosferze, aby uświadomić uczestnikom, że warto zdobywać nowe doświadczenia, spełniać marzenia i rozwijać często skrywane talenty i pasje. Łączna liczba uczestników ok. 360 osób ( 6 modułów*3 grupy*20 osób)

Działania:

1. Warsztaty z masy solnej
  2. Warsztaty z malowania na szkle
  3. Warsztaty bibułkarskie
  4. Warsztaty z decoupage
  5. Warsztaty szydełkowania
  6. Warsztaty haftowania

Harmonogram realizacji projektu:

• Promocja projektu , rekrutacja uczestników ciągła ze względu na ogólnodostępność.– od 15-10-2021 – 15-03-2022
  • Przeprowadzenie warsztatów – od 20-10-2021 do 25-03-2022
  • Spotkanie podsumowujące, prezentacja multimedialna z realizacji projektu od 26-03-2022 do 30-03-2022